Het Omaha System

Gids voor gebruik

Het vervolg op "Het Omaha System, een introductie"

Bestellen

Recensie door Marga van den Heuvel Omaha System opleider, Wijtz BV

Met de recent verschenen uitgave ‘Het Omaha System, Gids voor gebruik’, die ik verder gemakshalve aanduid met de gebruikersgids, is een waardevol en omvangrijk deel van het Amerikaanse handboek vertaald in het Nederlands.

Vermoedelijk ben ik niet de enige bezitter van Karen Martin’s boek ‘The Omaha System: A Key to Practice, Documentation, and Information Management’, die (te) lang gewacht heeft met het goed lezen ervan.

Voor mij was het lezen ervan een confronterende ervaring omdat me twee dingen duidelijk werden. Goed gebruik van Omaha System is eigenlijk niet mogelijk zonder de inhoud van dit boek te kennen en omdat velen de inhoud van dit boek niet kennen, gebruiken we Omaha System niet goed genoeg. En dat is echt een gemiste kans om in Nederland tot goede wijkverpleegkundige informatie te komen.


Omaha System kent een eigen specifieke logica die gebaseerd is op de samenhang van drie componenten; gebieden, acties en scoreschalen. Juist in de samenhang van de drie componenten zit de kracht van Omaha System, want dat maakt het mogelijk om met betrekkelijk weinig, gestandaardiseerde begrippen ‘het verhaal van cliënten’ goed in kaart te brengen.

De keerzijde van de uiterst doordachte eenvoud van Omaha System is dat gebruikers ervan de logica en samenhang goed moeten begrijpen. Te veel en te vaak hoor ik dat Omaha System een indicatie instrument is en zie ik dat gebruikers geneigd zijn om van achteren naar voren te redeneren; ‘welk gebied hoort bij steunkousen aantrekken?’. Ook zie ik dat scoreschalen niet of nauwelijks gebruikt worden en dat vrije tekstvelden gebruikt worden voor een grote hoeveelheid aanvullende informatie over doelen en PES. Wat me echt het meest verwondert is het veelvoorkomende misverstand over het 4e niveau van de acties. Dit (vrije) tekstveld voor specificaties wordt veelvuldig gebruikt (misbruikt) om op detailniveau werkinstructies te beschrijven en er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de zogenaamde abc teksten met specificaties die Omaha System ter ondersteuning aanbiedt. Ik vermoed dat veel gebruikers het bestaan van deze abc teksten niet eens kennen en lang niet alle software leveranciers hebben deze teksten opgenomen in het elektronisch cliëntendossier. Ik vind het dan ook een enorme aanwinst voor de gebruikers van Omaha System in Nederland dat Nicole Koster en Jeroen Harmsen erin geslaagd zijn om deel II van het Amerikaanse handboek te vertalen. Want hoewel het introductieboekje een prima boekje is dat zijn titel eer aandoet, kwamen we er toch wel wat bekaaid vanaf met dit boekje als enige Nederlandse vertaling van Omaha System.

De gebruikersgids omvat een omvangrijke en zeer gedetailleerde uitwerking van de logische samenhang tussen de drie componenten, inclusief de abc teksten. En daarom is de gebruikersgids een onmisbaar naslagwerk voor iedere gebruiker van Omaha System. Maar eerlijk is eerlijk; de gebruikersgids is geen boek dat op het eerste oog uitblinkt in overzichtelijkheid, dat doet de oorspronkelijke Amerikaanse versie overigens ook niet. De gebruikersgids komt het best tot zijn recht bij gebruikers die Omaha System goed begrijpen en kan tevens bijdragen aan een nog beter begrip en gebruik van Omaha System en daarmee aan goede wijkverpleegkundige informatie.


Tja, een goed begrip en gebruik van Omaha System lijken een open deur, maar volgens mij valt hier nog een wereld te winnen. Daar ligt een belangrijke opdracht voor iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij het gebruik van Omaha System, dus ook voor trainers en leveranciers van software.

Degenen die dagelijks met Omaha System werken kan ik maar één advies geven; schaf de gebruikersgids aan. Het is een basisboek dat niet kan en niet mag ontbreken in de werktas van een professional.


Marga van den Heuvel
Partner van Wijtz BV

Terug naar Lezerservaringen