Het Omaha System

Gids voor gebruik

Het vervolg op "Het Omaha System, een introductie"

Bestellen

Het Omaha System, Gids voor gebruik

De schrijvers van ‘Het Omaha System; Een introductie’ presenteren: ‘Het Omaha System; Gids voor gebruik’.

Nederlandse gevalideerde vertaling van de ‘User’s Guide’, uit ‘The Omaha System, A Key to Practice, Documentation, and Information Management’ (Martin, K.S. 2005). Deze ‘Gids voor gebruik’ is geschreven om toepassing van het Omaha System te ondersteunen. Voor elk van de drie onderdelen van het Omaha System worden voorbeelden gegeven. Het biedt zorg- en hulp-verleners een leidraad voor het analyseren van cliëntsituaties en de vastlegging daarvan. De vertaling is tot stand gekomen door leden van het vertaalteam dat ook betrokken was bij de vertaling van het Omaha System met al zijn termen en definities.

Voor wie?

Zorgverleners in de maatschappelijke gezondheidszorg en wijkverpleging

De Gids voor gebruik is bedoeld voor zorgprofessionals van alle niveau's. Met de gids in de hand is een zorgprofessional beter en sneller in staat Omaha System termen te kiezen. Daarmee de kwaliteit van zorgplannen en vastlegging van geleverde hulp of zorg verbeterd.

Trainers, docenten en studenten

Daarnaast kan deze gids erg goed gebruikt worden bij het leren gebruiken van het Omaha System. De gids staat vol voorbeelden die lessen en toepassing van casuïstiek goed ondersteunt.

ICT'ers

Voor ICT'ers is de gids onmisbaar om beter begrip van het classificatiesysteem te krijgen. De terminologie implementeren is eenvoudig, de software zo bouwen zodat de werking van het Omaha System er goed in zit is lastiger.

Waarom?

Ondanks de handzame omvang van het Omaha System vraagt het bepaalde kennis het juiste classificatie kenmerk of gedragscore te kiezen. De Omaha System terminologie biedt slechts de keuzemogelijkheden, maar schrijft niet voor wat, wanneer te gebruiken. Het is niet mogelijk in een boek exact vast te leggen wat wanneer te kiezen, dit is aan de zorgprofessional die in nauw contact staat met de cliënt. Deze gids gebruikt voorbeelden die duidelijk onderscheid laten zien tussen bijvoorbeeld Actueel en Potentieel en het verschil tussen een score 2 of 4 voor Gedrag of Kennis.
Meer informatie over hoe het boek te gebruiken vind je in een inleidend hoofdstuk van het boek.

Gebied | Classificatie

Per gebied voorbeelden van de kenmerken Gezondheidsbevordering, Potentieel en Actueel. Deze voorbeelden zijn handig bij het maken van keuzes bij het assessen van het gebied voor een echte cliënt. Ze geven een denk richting aan en maken daarbij een duidelijk onderscheid tussen de keuzes.

Actie | Classificatie

Per gebied voorbeelden van Acties. Er worden per gebied en soort actie mogelijke keuzes voor de actievlakken gegeven. Daarbij zijn puntsgewijs voorbeelden gegeven van de zorgbeschrijving.

Scoreschaal | Meting per gebied

Per gebied voorbeelden van de vijf uitkomsten voor Status, Kennis en Gedrag. In de voorbeelden staat vermeld wanneer een meetwaarde per uitkomst van toepassing zou zijn. Deze voorbeelden zijn aan elkaar gerelateerd.

Naslag

Naam van het gebied bovenaan iedere pagina voor handig naslagwerk. Zo kan ieder van de 42 Omaha System gebieden snel worden gevonden.

Van onze lezers

Met de recent verschenen uitgave ‘Het Omaha System, Gids voor gebruik’, is een waardevol en omvangrijk deel van het Amerikaanse handboek vertaald in het Nederlands.

De gebruikersgids omvat een omvangrijke en zeer gedetailleerde uitwerking van de logische samenhang tussen de drie componenten, inclusief de abc teksten. En daarom is de gebruikersgids een onmisbaar naslagwerk voor iedere gebruiker van Omaha System.

Degenen die dagelijks met Omaha System werken kan ik maar één advies geven; schaf de gebruikersgids aan. Het is een basisboek dat niet kan en niet mag ontbreken in de werktas van een professional.

Marga van den Heuvel | Omaha System opleider, Wijtz BV

Klik hier voor de volledige review.

Nicole Koster

Het Omaha System stelt zorgprofessionals in staat op een heldere, eenduidige manier hun werk inzichtelijk te maken voor client, mantelzorger en collega's.

Nicole Koster

Gezondheidswetenschapper, fysiotherapeut en Omaha System kenner van het eerste uur. Nicole is winnaar van de Omaha System Excellence in Practice award van 2015. (Klik op deze link voor meer.) Deze award heeft ze persoonlijk in ontvangst genomen tijdens de internationale Omaha System conferentie in Minneapolis.

Jeroen Harmsen

Het Omaha System is begrijpelijk voor zorgverleners en is door zijn eenvoud en duidelijke structuur makkelijk in software te vatten. Wat overblijft is de programmatuur zo te maken dat ze door de zorgverlener als ondersteunend wordt ervaren in plaats van een administratieve last.

Jeroen Harmsen

Als een van de eerste softwarebouwers in Nederland is Jeroen al vanaf 2008 bezig met het Omaha System. Samen met Nicole en tal van zorgprofessionals heeft hij het eerste, op het Omaha System gebaseerde, ECD in Nederland gebouwd en daarmee de trend gezet voor andere software ontwikkelaars in de zorg. In 2013 is met deze software de Spider award gewonnen. De Spider Award is een landelijke prijs voor het meest doeltreffende en innovatieve project in de zorg. (Klik op deze link voor meer.)

Bestel informatie

Bestellingen worden verzorgd door Perquery bv. Algemene voorwaarden vind u hier.

Neem contact op via info@perquery.nl als:

  • u een groot aantal boeken wilt bestellen
  • u een Omaha System opleider bent
  • uw organisatie lid is van Stichting Omaha System Support
  • u werkt voor een ICT bedrijf in de zorg
Geef uw wensen door, dan doen wij u een interessant aanbod.


Mail Perquery Bestellen
Auteurs:
Nicole Koster & Jeroen Harmsen
Uitgiftedatum:
30 november 2016
ISBN:
978-90-823301-7-5
Taal:
Nederlands
Aantal pagina's:
256
© 2017 Perquery bv